علوم پایه هشتم

انواع مفصل ها به میزان حرکت در قسمت های مختلف بدن را بنویسید

گفت و گو کنید

باتوجه به میزان حرکت در قسمت های مختلف بدن درباره انواع مفصل با افراد هم گروه خود گفت و گو کنید

جواب فکر کنید

مفصل‌ها انواع مختلفی دارند اما به طور کلی(نه جزئی) ميتوان آنها را به دو دسته تقسيم کرد:

دسته اول: مفصل‌هايي که حرکت زياد دارند، يعني دو استخوان مي‌توانند در محل اتصال تحرک زيادی داشته باشند،مانند: مفصل آرنج، زانو، مچ‌دست‌ها و پاها.
دسته دوم: مفصل‌هايی که حرکت بسيار مختصری دارند، مانند:مفصل‌های بين مهره‌ها. ساختمان اين دو نوع مفصل با يکديگر فرق دارد.

1)مفصل متحرک

بين دو استخوان فاصله کمي ‌وجود دارد که آن را حفره مفصلی مي‌نامند. يک ورقه نازک غضروف مفصلي، سطح مفصلی هر دو استخوان را مي‌پوشاند. يک کپسول از بافت همبند خيلی سفت که سطح داخلی آن نرم و لغزان است، مفصل را پوشانده است و رباط‌ های متعددی در داخل حفره مفصلي بين دو سر استخوان وجود دارد. رباط عبارت است از بافت همبند محکمي ‌که دو استخوان را به هم وصل مي‌کند. رباط و زردپی هر دو از طناب محکم‌ترند. اطراف کپسول مفصلي هم چند رباط قرار گرفته است. کپسول مفصلی و رباط‌ های درون مفصلي و بيرون مفصلی سبب مي‌شوند که استخوان‌ها محکم به يکديگر بچسبند و از هم جدا نشوند.

انواع مفاصل متحرک:

مفصل مسطح (لغزشی):

در اين نوع مفصل سطوح مفصلي كوچك، صاف و تخت است. ممكن است كمي‌محدب يا مقعر باشد. اين گونه مفصل‌ها سبب حركاتي مانند سرخوردن و لغزيدن مي‌شوند مانند مفصل بين استخوان‌های مچ دست و پا.

مفصل لغزنده:

در این مفاصل دو استخوان مجاور بصورت محدودی در کنار هم کمی میلغزند. این استخوان ها در محل مفصل به توسط رباط های بسیار قوی به هم متصل شده و حرکت کمی دارند مانند مفاصل بین استخوانچه های مچ دست و یا مفصل بین استخوان ساکروم و ایلیوم در لگن

مفصل لولايي:

در اين نوع مفصل سطوح مفصلی قرقره ای شكل و قرينه يكديگر است. حركت اين نوع مفصل مانند لولاي در به‌صورت باز و بسته شدن در يك صفحه حول يك محور صورت مي‌گيرد مثل مفصل آرنج و انگشتان.

مفصل زينی:

سطوح اين نوع مفصل مانند زين اسب است و سطوح مقعر هر يك درون هم فرو رفته اند مانند: مفصل مچ با كف دست.

مفصل گوی و كاسه‌ای:

سطوح مفصلی در اين نوع مفصل مانند گوی و کاسه است. اين مفصل حول محور خود در جهات مختلف مي‌چرخد مانند استخوان ران و لگن يا بازو و كتف.

مفصل محوری:

در این مفاصل یک استخوان حول محور مرکزی استخوان دیگر میچرخد مانند مفصل بین استخوان های زند زیرین و زبرین و یا مفصل بین مهره های اول و دوم گردن

2)مفصل غيرمتحرک(ثابت)

در اين نوع مفصل دو استخوان، حفره مفصلی وجود ندارد بلکه دو استخوان به وسيله بافت همبند محکم، غضروف، و يا استخوان به هم وصل شده‌اند.

در این میان،امروزه برخی از محققین و پزشکان،مفاصل را به سه گروه تقسیم کرده اند که گروه سوم«مفاصل نیمه متحرک»میباشد.اما هنوز میتوان آن ها را به دو گروه فوق نیز تقسیم کرد.(در صورت تقسیمات کلی)

3)مفصل نيمه متحرک(غضروفی):

مفصلی را گويند که همه حرکات را به خوبي انجام نمي دهند و داراي کمی لغزندگی بر روي هم هستند و به کمک غضروف ها کنار هم قرار میگیرند،مانند مفاصل مهره های ستون فقرات

جواب تمرین علوم هشتم در مورد باتوجه به میزان حرکت در قسمت های مختلف بدن درباره انواع مفصل با افراد هم گروه خود گفت و گو کنید

جواب تمرین علوم هشتم در مورد انواع مفصل ها و کاربرد انها

نظر شما در مورد این مطلب چه بود نظر بزارید ممنونم

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا